Veilige sportomgeving HC 's-Hertogenbosch

VEILIGE SPORTOMGEVING HOCKEYCLUB

HC 'S-HERTOGENBOSCH

Bij Hockeyclub ’s-Hertogenbosch vinden we het belangrijk dat iedereen veilig en met plezier kan sporten. Wij willen daarom met en voor elkaar zorgen voor een veilige sportomgeving. Binnen onze vereniging is daarom geen plek voor grensoverschrijdend gedrag. We hebben een open cultuur waardoor we elkaar durven aan te spreken als iemand zich toch op een grensoverschrijdende manier gedraagt. Hoe maken we de kans op grensoverschrijdend gedrag zo klein mogelijk? We proberen dat op de volgende manieren te doen:

  1. Aannamebeleid
  2. Referenties nagaan
  3. Gedragscode Teambegeleiding
  4. Verklaring Omtrent Gedrag
  5. Vertrouwenscontactpersoon
  6. Tuchtcommissie
  7. Gedragsregels Hockeyclub ’s-Hertogenbosch
  8. Gedragsregels Seksuele intimidatie in de sport (NOC*NSF/KNHB)

1. Aannamebeleid

Als vereniging vinden wij het belangrijk welke personen wij aannemen. Ons aannamebeleid bestaat uit drie onderdelen, die hieronder nader worden toegelicht.


a. Referenties nagaan

Voordat nieuwe coaches, trainers, managers en vrijwilligers een functie gaan vervullen binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch, vindt er een intakegesprek plaats en worden – indien aanwezig – referenties gecheckt bij de vereniging waar hij of zij vandaan komt. Op deze manier wordt nagegaan of er iets is voorgevallen waardoor hij of zij daar is weggegaan. Dit kan namelijk ook iets kleins zijn, wat niet tot veroordeling of een aantekening heeft geleid, maar wat wel belangrijk is om te weten.


b. Gedragscode Teambegeleiding

Alle coaches, trainers, managers en/of vrijwilligers die op enige wijze betrokken zijn bij (de begeleiding van) een team, zullen zich houden aan de Gedragscode Teambegeleiding. De Gedragscode Teambegeleiding is opgesteld om te laten zien hoe we binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch met elkaar omgaan. De Gedragscode Teambegeleiding zal gelden voor en wordt toegezonden en/of verstrekt aan de coaches, trainers, managers en/of vrijwilligers. Zo is duidelijk dat we ons aan bepaalde normen en waarden houden en respectvol met elkaar omgaan binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch.


Gedragscode Teambegeleiding:

  1. Ik sta en handel in dienst van het team en de vereniging.
  2. Ik ga respectvol met spelers, scheidsrechters en betrokkenen om.
  3. We zijn met minimaal twee volwassenen bij een (jeugd)team betrokken, zodat de spelers twee aanspreekpunten hebben (bijv. trainer en coach, coach en manager).
  4. Ik deel mijn visie en inzichten met de andere teambegeleider(s).
  5. Ik spreek, indien nodig, een speler persoonlijk toe in het zicht van het team of andere leden.
  6. Mijn woordgebruik is positief, opbouwend en richt zich op wat wel te doen.
  7. Bij een vermoeden van onheuse bejegening door een andere teamleider, deel ik dit met een coördinator/vertrouwenscontactpersoon.
  8. Voor het oplossen van problemen hanteer ik het volgende stappenplan, waarbij ik zoveel mogelijk transparant handel:
  9. bespreek met de speler (vraag wat er gebeurde)
  10. bespreek met je medeteamleider en speler
  11. bespreek met het team (na toestemming speler)
  12. bespreek met lijncoördinator/vertrouwenscontactpersoon


c. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Voor vrijwilligers en betaalde krachten ouder dan 16 jaar en die binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch een functie vervullen waarbij zij betrokken zijn bij en/of werken met minderjarigen en/of (verstandelijk) gehandicapten, zal een VOG aangevraagd worden. Op deze manier wordt zoveel mogelijk uitgesloten dat gedragingen van een persoon in het verleden een probleem vormen voor de toekomst.


De VOG is gratis voor vrijwilligers. Voor betaalde krachten zijn de kosten voor de VOG voor de betreffende persoon zelf, tenzij anders afgesproken. Als de persoon geen VOG krijgt van het ministerie of weigert een VOG aan te vragen, zal deze niet worden aangenomen, dan wel zal afscheid worden genomen van deze persoon.


Van de volgende personen zal in ieder geval een VOG worden aangevraagd:

  • Trainers, coaches en managers ouder dan 16 jaar, van jeugd- en G-teams;
  • Bestuur;
  • Vertrouwenscontactpersoon;
  • Personen ouder dan 16 jaar die vaak achter de bar staan;
  • Personen in commissies ouder dan 16 jaar, die in aanraking komen met minderjarigen en/of (verstandelijk) gehandicapten.


Termijn VOG


Een VOG is niet oneindig geldig. Daarom zal de VOG elke 3 jaar opnieuw worden aangevraagd. Ook als iemand gedurende een langere periode niet actief is geweest voor onze vereniging (meer dan 1 jaar), wordt opnieuw een VOG aangevraagd.


Administratie VOG


Het secretariaat van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch stuurt de gegevens van de coach, trainer, manager en/of vrijwilliger naar Justis.nl. Zij nemen contact op met de betreffende persoon en sturen de VOG naar hen op. Vervolgens stuurt de coach, trainer, manager en/of vrijwilliger de VOG naar het secretariaat die het verwerkt. In LISA wordt bij de persoon aangegeven dat deze een VOG heeft, met hieraan gekoppeld

2. Vertrouwenscontactpersoon

Binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt. Wij beschikken daarom over een vertrouwenscontactpersoon. Deze is onafhankelijk en maakt geen deel uit van het bestuur.


Met de vertrouwenscontactpersoon kan contact worden opgenomen om onaangename en ongewenste zaken (bijvoorbeeld pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en/of grensoverschrijdend gedrag) binnen onze club te bespreken.


De gesprekken die met de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden zijn vertrouwelijk. Niemand wordt daarvan op de hoogte gesteld, zonder dat de betrokken persoon daar toestemming voor geeft of daarvan op de hoogte is. We houden ons aan het Protocol Sociaal Veilige Sportomgeving aangaande Grens Overschrijdend Gedrag, zoals te raadplegen op de website van de KNHB.


De vertrouwenscontactpersoon is bereikbaar per e-mail: vcp@hcdenbosch.nl.


Meer informatie over onze vertrouwenscontactpersoon vind je op onze website.

3. Tuchtcommissie


Hockeyclub ’s-Hertogenbosch heeft een tuchtcommissie. Deze heeft (in ieder geval) de volgende taken en bevoegdheden:

  • De tuchtcommissie ziet er op toe dat spelers, coaches, ouders, trainers en leden zich gedragen conform de regels op en rond het hockeyveld en het complex van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch.
  • De tuchtcommissie kan sancties opleggen aan spelers, coaches, ouders, trainers en overige leden.
  • De tuchtcommissie onderhoudt de contacten met de afdeling tuchtzaken van de KNHB, tenzij op grond van de tuchtreglementen van de KNHB is bepaald dat het bestuur in die specifieke zaak bevoegd is.
  • De tuchtcommissie monitort de registratie door de KNHB van de gele en/of rode kaarten die zijn uitgedeeld aan spelers, coaches en andere (officiële) begeleiders en de administratieve verwerking daarvan en eventuele schorsingen richting KNHB.
  • De tuchtcommissie beoordeelt en bestraft leden en/of begeleiders in het geval van een rode kaart, vooruitlopend op de tuchtprocedure bij de KNHB. In geval een jeugdlid een rode kaart krijgt verwacht de KNHB dat de tuchtcommissie deze zaak beoordeelt en vanuit de club een sanctie oplegt.
  • De tuchtcommissie zal schriftelijk en/of mondeling hoor- en wederhoor toepassen en beoordeelt de gedragingen en omstandigheden die tot de rode kaart hebben geleid. De tuchtcommissie is bevoegd de betrokken speler(s), coach(es) of begeleider(s) namens Hockeyclub ’s-Hertogenbosch een straf op te leggen. De opgelegde straf is bindend en staat los van de door de KNHB opgelegde straf, die in de praktijk wel rekening houdt met de strafmaat van de vereniging en deze veelal in mindering brengt op het aantal wedstrijden dat een lid door de KNHB wordt geschorst om cumulatie van straffen te voorkomen.
  • Indien een speler, coach of begeleider vaker een gele kaart krijgt opgelegd voor bepaalde gedragingen kan de tuchtcommissie ook met deze persoon in gesprek gaan om te kijken wat de reden is voor dit gedrag.

4. Gedragregels Hockeyclub 's-Hertogenbosch


Binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch worden alle betrokkenen, zoals spelers, coaches, ouders, trainers, overige leden, vrijwilligers en bezoekers geacht zich te houden aan onze gedragsregels, zowel binnen en buiten het speelveld op het eigen sportterrein, alsook op het sportterrein van een andere vereniging in binnen- en buitenland. Betrokkenen gaan respectvol om met elkaar, met tegenstanders en iedereen die bij Hockeyclub ’s-Hertogenbosch betrokken is. Eenieder zal zich in ieder geval aan de volgende regels houden:


  • Voor onze vereniging zijn respect, sportiviteit en integriteit uiterst belangrijk. Discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, agressie, ongepaste omgangsvormen en/of (ander) grensoverschrijdend gedrag worden niet geaccepteerd binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch.
  • Toeschouwers, coaches en begeleiders moedigen positief aan. Ongepast taalgebruik is niet toegestaan.
  • De coach/trainer/aanvoerder corrigeert onjuist gedrag van spelers/speelsters en/of toeschouwers. Aanwijzingen hieromtrent dienen opgevolgd te worden. Indien gewenst bespreekt de coach/trainer/aanvoerder dit met de tuchtcommissie en/of het bestuur.
  • We respecteren de scheidsrechter.
  • Als lid van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch spreken we elkaar er op aan dat we ons houden aan onze gedragsregels, alsook spreken we elkaar aan op ongepast taalgebruik en wangedrag.
  • Ons complex is rookvrij.
  • Samen houden wij het complex schoon. Eenieder deponeert afval in de daarvoor bestemde afvalbakken.
  • De velden en dug-outs moeten na gebruik netjes en opgeruimd achtergelaten worden. Coaches/trainers/aanvoerders, ouders en begeleiders zien hierop toe.
  • De kleedkamers en wc’s moeten altijd netjes en opgeruimd achtergelaten worden. Coaches/trainers/aanvoerders, ouders en begeleiders zien hierop toe.
  • Iedereen gaat zorgvuldig om met zijn/haar spullen, de spullen van een ander en verenigingsspullen.
  • Het trainingsmateriaal moet na gebruik worden opgeruimd op de daarvoor bestemde plaats.
  • Eenieder houdt de toegang links voor het clubhuis vrij voor ambulances en brandweer.
  • Auto's, (brom)fietsen en scooters moeten op de daarvoor bestemde plaatsen gestald worden.
  • Het is jeugd tot 18 jaar verboden alcoholische dranken te nuttigen.
  • Op zaterdagen worden voor 15.00 uur geen alcoholische dranken geschonken, tenzij er een of meerdere seniorenwedstrijden gespeeld worden en/of er andere bijzondere omstandigheden zijn.
  • Het nuttigen van zelf meegebrachte alcoholische dranken is niet toegestaan.
  • Aanwijzingen van het barpersoneel en het bestuur moeten altijd worden opgevolgd.
  • Overmatig alcoholisch drankgebruik en wangedrag worden niet getolereerd.
  • Drugsbezit en drugsgebruik zijn op het complex niet toegestaan.

5. Gedragsregels Seksuele intimidatie in de sport (NOC*NSF/KNHB)


NOC*NSF heeft ter preventie van seksuele intimidatie in de sport een aantal gedragsregels opgesteld. Deze gedragsregels zijn van belang voor iedereen die aan sport doet. Ze zijn vooral bedoeld om alle begeleiders van sporters en van sportactiviteiten een richtlijn te geven ten aanzien van welk gedrag wel en niet is toegestaan. De gedragsregels zijn op 20 mei 1997 vastgesteld door de Algemene Vergadering van NOC*NSF. De KNHB is lid van NOC*NSF. Hockeyclub ’s-Hertogenbosch is lid van de KNHB. Daarmee zijn de gedragsregels ook van toepassing op verhoudingen binnen de hockeysport tussen sporters onderling, tussen kader onderling en tussen sporters en kader.


De Gedragsregels Seksuele intimidatie in de sport zijn op deze website te vinden.

Share by: