Jongste Jegud (mini's)

JONGSTE JEUGD

Welkom op de informatiepagina van de Jongste Jeugd van Hockeyclub 's-Hertogenbosch!


Deze informatie is bestemd voor alle kinderen, en hun ouders/verzorgers, tussen de 4 en 10 jaar (de Funkey-hockeyers en de Jongste Jeugd) die graag willen hockeyen bij Hockeyclub 's-Hertogenbosch (HCDB). Op dit moment hebben we geen wachtlijst voor de Jongste Jeugd. 


Op deze pagina vind je informatie over:


Bij HCDB, trainen en spelen elke week zo’n 375 leden Jongste Jeugd, hierbij staat vooral het spelplezier voorop! De Jongste Jeugd-teams zijn onder te verdelen in: de Funkey's, de trainingsmini's, Onder 8 (3-tallen), Onder 9 (6-tallen) en onder 10 (de 8-tallen ). De jaargangen lopen (op basis van geboortedatum) van 1 oktober tot en met 30 september.


Zoals veel verenigingen draait ook HCDB op vrijwilligers. Dit betekent dat wij graag een beroep doen op enthousiaste ouders! Dat kan zijn voor het coachen van een Jongste Jeugd-team, het verzorgen van een wekelijkse mini-training, spelleiding op zaterdagochtend tot het vervullen van een rol in een van de commissies binnen HCDB. Mocht je interesse hebben in een van deze activiteiten dan kunt u contact opnemen met minicommissie@hcdenbosch.nl

Klik hier wanneerje jouw kind wilt inschrijven of wilt aanmelden voor een proeftraining

Teams

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, wordt er in verschillende samenstellingen gespeeld. Hieronder vind je informatie hoe deze samenstellingen tot stand komen.


Als we de 6-jarige Jongste Jeugd periode opdelen in 12 blokken van een half jaar kunnen we dat schematisch als volgt weergeven:

Jongste Jeugd Periode Naam Leeftijd Jongste Jeugd Periode Naam Leeftijd
1e halfjaar FunKey 4 jaar 7e halfjaar Onder 8 / 3-tallen 7 jaar
2e halfjaar FunKey 4 jaar 8e halfjaar Onder 9 / 6-tallen 7 jaar
3e halfjaar FunKey 5 jaar 9e halfjaar Onder 9 / 6-tallen 8 jaar
4e halfjaar FunKey 5 jaar 10e halfjaar Onder 9 / 6-tallen 8 jaar
5e halfjaar Trainingsmini's 6 jaar 11e halfjaar Onder 10 / 8-tallen 9 jaar
6e halfjaar Onder 8 / 3-tallen 6 jaar 12e halfjaar Onder 10 / 8-tallen 9 jaar

FunKey-trainingen

Kinderen vanaf 4 jaar mogen meespelen bij de Funkey’s. De kinderen spelen en bewegen 1 keer in de week, op de woensdag. Afhankelijk van de samenstelling van de Funkey-groep wordt er tijdens de training tijd ingeruimd om onderling hockey gerelateerde partijtjes te spelen. Op dit moment is er geen wachtlijst voor deze allerjongste groep. De lessen zijn voor jongens en meisjes samen.


Bij opgave van jouw zoon of dochter kan hij of zij na contact met de minicommissie direct mee gaan doen met de traingen. Er is een mogelijkheid om 2 Funkey trainingen op proef mee te doen en daarna lid te worden. Dit kan gedurende het gehele seizoen op afspraak met de minicommissie. Vriendjes of vriendinnetjes die nog niet zijn aangemeld bij HC 's-Hertogenbosch maar wel de proefles willen volgen, kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de site of contact opnemen met de minicommissie of het secretariaat.


Trainingsmini's 6-jarigen

Als (bijna) 6-jarige word je trainingsmini. Je wordt ingedeeld in een team. Een team bestaat uit circa 8 kinderen. Er wordt 1 keer in de week op woensdagmiddag getraind. Tot de herfstvakantie wordt er alleen getraind. Na de herfstvakantie worden er onderlinge wedstrijdjes gespeeld tegen de andere trainingsmini's, dit gaat door tot aan de winterstop.


Na een half jaar trainen en onderlinge wedstrijdjes, wordt er na de winterstop deelgenomen aan de lentecompetitie Onder 8-jaar. Het team wordt in 2-en gesplitst en speelt 2 wedstrijden van 3 tegen 3. De wedstrijden zijn op 1/8 veld met zes doeltjes. Per team worden er dus twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld.


De wedstrijden duren 2 x 15 minuten.

Onder 8 / 3-tallen (6 & 7-jarigen)

Nadat je als trainingsmini een half jaar in Onder 8 hebt gespeeld, speel je aan het begin van het volgende seizoen tot de winterstop nog in Onder 8, als 3-tal. 


Onder 9 / 6-tallen (7 & 8-jarigen)

Na de winterstop ga je dan met je team verder als 6-tal. Dit betekent dat er op een 1/4 veld wordt gespeeld, 6 spelers in het veld, waarvan één keeper. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten, deze competitie heet Onder 9.


Er wordt dit hele seizoen twee keer in de week getraind, op woensdag- en vrijdagmiddag. Elke vrijdagmiddag is er vanaf de 2e helft van het seizoen een keeperstraining voor het kind dat die week de wedstrijd keept; dit is voor of na de teamtraining tussen 16:00 uur en 18:00 uur, de keeper kan dus aan beide trainingen deelnemen.


Onder 9 / 6-tallen (7 & 8-jarigen)

Na de zomer blijven de 6-tallen nog een heel seizoen als 6-tal in Onder 9 spelen, wel in een nieuwe teamsamenstelling. Er wordt ook dit jaar twee keer in de week getraind. Daarnaast is er elke vrijdagmiddag voor of na de eigen training een keeperstraining voor het kind dat die week de wedstrijd keept, dit is voor of na de teamtraining tussen 16:00 uur en 18:00 uur, de keeper kan aan beide trainingen deelnemen.


Onder 10 / 8-tallen (9 en 10 jarige)

De 8-tallen zijn de laatste teams die onder de ‘Jongste Jeugd’ vallen, de competitie heet Onder 10. Het volgende jaar ga je naar de jeugd en worden de teams 11-tallen. Als 8-tal bestaat een team uit circa 10 spelers. Er wordt op een ½ veld gespeeld en de wedstrijden duren 2 x 30 minuten.


De training is op dinsdag- en vrijdagmiddag. Ook is er elke vrijdagmiddag een keeperstraining voor het kind dat die week de wedstrijd keept.


Na het 12e halfjaar stroomt de Jongste Jeugd door naar Jeugd Onder 12 jaar.

Procedure Teamindeling Jongste Jeugd HCDB

Het belangrijkste bij de Jongste Jeugd is dat ze met veel plezier op het hockeyveld staan. Dit plezier hebben ze als ze samen met hun teamgenoten, coaches, trainers en ouders er een leuk seizoen van maken, sociaal en sportief. Omdat de leeftijd waarop kinderen gaan hockeyen steeds vroeger ligt ontstaan er eerder niveauverschillen tussen kinderen wat invloed kan hebben op het spelplezier.


Als minicommissie streven we ernaar om teams te maken met kinderen die ongeveer gelijkgestemd zijn op hockey gebied, binnen de door de KNHB vastgestelde leeftijdsindeling. (Volgens de visie die door de KNHB in 2018 is gepresenteerd). Hierbij wordt gekeken naar: Motivatie, houding en gedrag binnen het team, coachbaarheid, kindkenmerken (denkers, doeners, dromers); tactisch inzicht, spelinzicht, motorische vaardigheden; balbeheersing en stickbehendigheid.


Er wordt geen rekening gehouden met een vriendjesverzoek. De reden daarvoor is dat alle kinderen dan ook op sociaal gebied gelijkwaardig starten in een team. Kliekjes vorming wordt voorkomen en het hockeyen met veel verschillende kinderen zal de sociale ontwikkeling stimuleren (nieuwe vriendjes maken, groepsvorming).


Het uitgangspunt van de minicommissie is dat kinderen met minimaal twee kinderen van het huidige team in het nieuwe team worden geplaatst. Het is niet altijd mogelijk aan dit uitgangspunt vast te houden. Vanaf de jeugd is een vriendenverzoek mogelijk.

Aanmelden/instromen


Enthousiast? Kom een keer kijken, of nog leuker, meld je aan voor een proeftraining!


Klik hier als je je kind wilt inschrijven. We doen ons best om spoedig contact met u op te nemen om je kind vervolgens met een team mee te laten trainen. Instromen, kan gedurende het jaar als er teams zijn die nog niet aan het maximale aantal kinderen voldoen. Er zijn 3 momenten in het seizoen dat we eventueel een extra team kunnen vormen, indien alle teams vol zijn en de aantallen dit toelaten.  


Aan het einde van een seizoen wordt ieder jaar een nieuwe teamindeling gemaakt. Op dit moment hebben we geen wachtlijst voor de Jongste Jeugd.


Voor informatie over de mogelijkheden kan er per mail contact worden opgenomen met de minicommissie. Vermeldt u alstublieft naast uw vraag, de naam en geboortedatum van uw kind, ook uw telefoonnummer.

Trainingen


Voor de trainingen en de wedstrijden zijn scheenbeschermers en een hockeybitje verplicht. Verder hebben de kinderen kunstgrasschoenen, een hockeystick en lekker zittende sportkleding nodig.


Wij stellen het zeer op prijs dat het wordt doorgegeven wanneer kinderen niet komen trainen. Mochten er trainingen niet doorgaan, bijvoorbeeld door slecht weer, dan wordt dat op de dag van de training rond 12 uur doorgegeven. Op de seizoenskalender staan alle reguliere data waarop er wel en niet getraind wordt.


Trainingsschema

Bij de Jongste Jeugd op de volgende dagen:

  • Funkey’s: woensdagmiddag
  • Trainingsmini's (eerstejaars): woensdagmiddag
  • 3-tallen (Onder 8): woensdagmiddag en vrijdagmiddag
  • 6-tallen (Onder 9): woensdagmiddag en vrijdagmiddag
  • 8-tallen (Onder 10 jaar): dinsdagmiddag en vrijdagmiddag


Het volledige en actuele trainings- en wedstrijdschema is te vinden elders op de website en uiteraard ook in de HCDB-app. De HCDB-app bevat ook nieuws en heeft een agenda functie. 


Op woensdagmiddag wordt er onder andere training gegeven door studenten van het Koning Willem I College. De overige trainingen op woensdag en de trainingen op dinsdag- en vrijdagmiddag worden verzorgd door onze eigen jeugdspelers die door de club worden opgeleid, of uiteraard door ouders die als vrijwilliger het team van hun Jongste Jeugd trainen. 


Keeperstraining

Op vrijdagmiddag is er voor alle teams die met een keeper spelen, keeperstraining, verzorgd door de keepersschool. De speler die op zaterdag als keeper wordt opgesteld, neemt voor of na de teamtraining, deel aan de keeperstraining. 


Wedstrijden


Voor de wedstrijden is, naast de scheenbeschermers en het hockeybitje, een clubtenue verplicht, deze is te verkrijgen bij Teun van Pelt in de Hinthamerstraat of bij de Clubshop in de hal van het clubhuis.


Teamsport

Wanneer je start met hockeyen neem je deel aan een teamsport. Bij de wedstrijden kan niemand gemist worden. Anders heeft je team spelers te kort. Het hockeyseizoen bestaat uit de herfstcompetitie van september tot december, vervolgens is er de winterstop. In het voorjaar spelen we de lentecompetitie. Het hockeyseizoen wordt afgesloten met de mini-slotdag. Dit is een competitie dag met spelletjes waarmee het hockeyseizoen op een gezellige manier wordt afgesloten (alle teams worden geacht hier voltallig bij aanwezig te zijn).

Spelleiding

Alle miniteams hebben twee coaches, daarnaast worden alle wedstrijden van de miniteams begeleid door ouders. Omdat niet alle ouders bekend zijn met coachen en ook niet alle ouders op de hoogte zijn van de spelregels, wordt er elk jaar een coach-avond en een spelregelavond georganiseerd.

In het clubhuis is tijdens de competitiedagen de informatiebalie bemand, coaches kunnen zich hier aanmelden en de benodigdheden voor de wedstrijden afhalen. In principe is hier altijd iemand van de minicommissie aanwezig samen met twee ouders van een Jongste Jeugd-team. Deze teams worden van tevoren aangewezen door de minicommissie.

Ouders


HC 's-Hertogenbosch is een vereniging om leden en ook ouders te verenigen. Zonder hulp van elkaar is het niet mogelijk om iedereen een fijne ervaring op de club te geven. Daarom hebben we elkaar nodig. Wat mag de club van ouders verwachten?


Coachen Jongste Jeugd teams

Voor de coaches doet de club een beroep op de ouders. Nadat de teamindeling bekend is zal de minicommissie alle ouders aanschrijven over het coachen van zijn of haar kind bij de Jongste Jeugd. Alle ouders zijn welkom om dit te doen, ook ouders zonder hockey ervaring. Het gaat om het enthousiast en gestructureerd begeleiden van een team. Ook bij het coachen staat plezier maken voorop. Per team mogen zich maximaal twee coaches aanmelden. Van coaches mag verwacht worden met plezier positief coachen, teambuilding promoten, invallers regelen, contact onderhouden met de ouders (planning en mededelingen doorgeven vanuit de minicommissie), de taken verdelen onder de ouders en iedere wedstrijd wedstrijdformulier digitaal invullen. Aan het begin van het seizoen wordt een coachavond georganiseerd. Coaches met weinig ervaring kunnen zich verdiepen in het coachboekje (beschikbaar via de site van de KNHB – jongste jeugd). Een aanrader!


Fluiten Jongste Jeugd wedstrijden

Bij onze vereniging fluiten de ouders de wedstrijden van de Jongste Jeugd (3-tallen, 6-tallen en 8-tallen), uiteraard de wedstrijd van zoon of dochter. Hiermee wil de club meer betrokkenheid van ouders creëren en hockeykennis bevorderen. De Jongste Jeugd heeft nog veel te leren over hockey en de spelregels, daarom is uitleg tijdens de wedstrijd, tijdens het fluiten soms nodig en wenselijk. Aan het begin van het seizoen wordt altijd een speciale spelregelavond georganiseerd voor ouders. En aansluitend kan bij interesse de volledige scheidsrechterscursus (2 avonden + examen) worden gevolgd. Op de Arbitrage pagina kan je hierover meer informatie vinden.


Rijschema

Om uitwedstrijden te kunnen spelen, worden ouders geacht te rijden. Het rijschema wordtdoor de coach of manager gemaakt. Als ouders niet kunnen, moeten ze onderling ruilen. Coaches rouleren mee in de rijbeurten van hun team. Het heeft de voorkeur om samen naar de uitwedstrijden te reizen, dit is om de saamhorigheid en het teamgevoel te bevorderen.


Infobalie Jongste Jeugd op zaterdag

Op zaterdagochtend van 7:30 uur tot 10.15 uur bemannen ouders van een Jongste Jeugd team de infobalie. Het team ontvangt een mail met het verzoek twee ouders aanwezig te laten zijn op het genoemde tijdstip. Er is altijd iemand van de minicommissie aanwezig om bij de opstart te ondersteunen. Vanaf 10.15 uur nemen de ouders van de jeugd het over.

Taken zijn:

- Informatie geven aan eigen en bezoekende teams,

- Pilonnen meegeven,

- Ranjamunten en koffiemunten meegeven aan coaches,

- Na de wedstrijd innemen van pilonnen.


Ranjabar Jongste Jeugd

Tijdens de infobaliedienst worden de ouders eveneens verzocht om de ‘ranjabar’ te bemensen. Het gaat dan om het vullen van de ranjakannen, klaarzetten en opruimen.

Share by: