HCPedia

Inleiding...
A
Aanmelden lidmaatschap
Aanmelden van nieuwe leden kan via het aanmeldingsformulier (tab Clubinfo > tegel Lidmaatschap) op de website, zie lidmaatschap/inschrijven.

Annuleren van wedstrijden
Door het wedstrijdsecretariaat worden bij onbespeelbaarheid van de velden, de wedstrijden afgelast. Het waedstrijdsecretariaat zal dit doen in nauw overleg met terzake kundigen. In principe worden niet in eerste instantie alle wedstrijden afgelast maar eerst een aantal in de morgen waarna gekeken wordt of de wedstrijden die later plaatsvinden ook afgelast moeten worden.
Mocht het noodzakelijk zijn, dan annuleert de wedstrijdsecretaris de wedstrijden en krijgen alle spelers hier via de mail bericht over. Het is dus belangrijk dat er een correct mailadres bij de club bekend is. Houd ook altijd de App goed in de gaten.

Indien men vanwege onvoldoende spelers een wedstrijd wil afgelasten, dient dit tijdig te gebeuren zodat eventueel een alternatieve datum gevonden kan worden op een avond voor de volgende zaterdag. Gebeurt dit te laat dan krijgt het betreffende team € 75,- boete en drie punten in mindering. Een wedstrijd mag ook met 8 spelers gestart worden. Je hoeft er dus geen 11 te hebben.


App

De HC Den Bosch App is gratis te downloaden (categorie Sport): Hockeyclub ’s-Hertogenbosch.

Je vindt er alles wat je wilt weten over je eigen team, je favoriete teams, alle nieuwsberichten van de club en van Hockey.nl. Je ontvangt direct alle uitslagen via pushberichten. Het middelpunt is de handige agendafunctie waar de wedstrijd- en trainingstijden vermeld staan. 
Je kunt via de App alle gegevens van je teamgenoten vinden en met ze communiceren.

Alle voordelen op een rijtje:
- alle wedstrijd- en trainingsinformatie van je eigen (en favoriete) teams op een rijtje
- alle nieuwsberichten bij de hand
- uitslagen van alle teams
- wedstrijdschema van alle teams
- clubinformatie van alle clubs in Nederland
- link naar www.hockey.nl
- alle namen en contactgegevens van je medespelers, mogelijkheid om direct te bellen of mailen
- presentielijst bijhouden
- beheer van je eigen contactgegevens 

Voor de App gebruik je dezelfde inloggegevens als voor de website: lidnummer en wachtwoord (scheidsrechters hebben deze gegevens ook nodig om in te loggen op de digitale wedstrijdformulier).

Download Android
Download iOSB
Ballenkinderen
Bij de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 zijn altijd zes ballenkinderen aanwezig.
Aan het begin van het seizoen wordt de indeling gemaakt.

Kinderen uit de eerste drie teams jongens en meisjes voor de C-lijn worden hiervoor ingezet. Als je op een ingedeelde dag niet kunt, moet je zelf binnen je team voor vervanging zorgen en dit uiteraard doorgeven aan de coördinator.


Bar- en keukendienst
Ondersteuning van de horeca gebeurt door senioren (op zondag) en ouders van C-jeugd (op zaterdag).

De indeling hiervan is terug te vinden via de taken in de app-agenda.


Bossche Bloasbende
HC ’s-Hertogenbosch is een van de weinige hockeyverenigingen, zo niet de enige in Nederland en wellicht in de hele wereld met een eigen blaasorkest. De muzikanten zijn allen lid en ze treden altijd op in de zo vertrouwde gele kleur van de club.
Twee hockeyende muzikanten namen samen in 1999 het initiatief om een eigen cluborkest op poten te zetten. Na enkele maanden hadden ze een groep van 30 muzikanten bij elkaar die in november 2000 van start kon gaan. Sinds de verbouwing van de accommodatie in 2003 wordt gerepeteerd in de bovenzaal van het clubhuis. De periode van repeteren en optreden loopt nagenoeg parallel met het hockeyseizoen.
 
Muzikale leiding
De Bossche Blaos Bende staat onder de deskundige muzikale leiding van dirigent Alex van den Akker die eerder grote muziekgezelschappen als dirigent onder zijn hoede had. Tevens is hij muziekdocent en de trombone is zijn instrument. Het is bijzonder hoe hij erin slaagt om het beste naar boven te halen uit een groep muzikanten van uiteenlopende kwaliteit. Zijn muzikale leiding is van groot gewicht voor de Bossche Blaos Bende.
 
Optredens
Met Pasen 2001 trad het orkest voor de eerste keer voor de schijnwerpers aan de Oosterplas. Ze blazen langs de lijn bij wedstrijden van de eerste teams en zelfs voor Studio Sport zijn ze een bekend fenomeen geworden. Ook bij andere teams en bij bijzondere gelegenheden binnen de vereniging geven ze acte de présence omdat ze een echt cluborkest willen zijn. Fameus is inmiddels hun jaarlijks terugkerende Nieuwjaarsconcert op 1 januari in het clubhuis. Verder waren zij bij alle Europacuptournooien van de afgelopen tien jaren op de eigen velden maar ook in het buitenland: Brasschaat (2002) –Barcelona (2004) – Berlijn (2006) en Keulen (2008).Bossche Bull
De Bossche Bull is de officiële mascotte van de club en is te vinden in de officiële merchandise van HC 's-Hertogenbosch, voornamelijk in de kinderlijn: caps, sleutelhanger, drinkbeker met ingebouwd rietje, rugtasje.

De merchandise van de club is te koop via de mobiele stand op wedstrijddagen van D1 en H1 en in de clubshop in het clubhuis.C
Checklist coaches
CHECKLIST COACHES – GEBRUIK OOK DE APP!
IGV NOOD:
TEL.NR.CLUBHUIS 073-8999 555
Adres: Oosterplasweg 35

1.WEDSTRIJDFORMULIER
Wordt digitaal ingevuld via de App of via de computer, zorg dat het op tijd compleet is . Heb je vragen, mail naar het wedstrijdsecretariaat (Claudine Kiefer en Ankie Reijnen)
E-mail: wedstrijden-junioren@hcdenbosch.nl. Neem NOOIT zelf direct contact op met de bond.
Het is GEEN protestformulier. Protest moet apart, per mail, en altijd via het wedstrijdsecretariaat. Opmerkingen mogen wel. Zorg ervoor dat je, direct na de wedstrijd, met de tegenstander overeenstemming hebt over de eindstand.

2.TE WEINIG SPELERS/ INVALLERS
Invallers regelen bij een ander team ALTIJD via de coaches onderling en in goed overleg.
Bij langdurige blessure, betrek ook de lijncoördinator, deze kan i.o.m. het WS  wedstrijden uit elkaar laten plannen. 
Leen uit dezelfde klasse of lager, van je eigen leeftijdscategorie of jonger. Bij elf of minder spelers mag je ook, maximaal 2, spelers lenen uit maximaal 1 klasse hoger, als je niet lager kunt lenen. Geldt ook voor lenen bij jongere categorie.
Invallen bij of vanuit een Topteam gaat altijd via Tophockey en de TC. 
Leen NOOIT vanuit een hogere lijn (bv A bij B), nooit spelers opstellen die trainingslid zijn of die helemaal geen lid zijn.
Voor deze zaken geldt: Je krijgt € 75,- boete en 3! punten in mindering.
Heb je minder dan 8 spelers, neem dan zsm contact op met het WS.
Houd er bij de herfst- en meivakantie op tijd rekening mee dat er veel mensen weg zijn. Ook door de week kan en mag er ingehaald worden. Ook weer regelen via het wedstrijd- secretariaat. 

3.AFGELASTINGEN
Check altijd eerst de website van de eigen club en/of die van de tegenpartij. Je wordt altijd door het wedstrijdsecretariaat op tijd geïnformeerd. 

4.TRAINERS/TRAININGEN
Ieder team heeft recht op 2 trainingen, betaald door de club.
De eerste 3 teams krijgen 2 trainingen ingedeeld van 1.5 uur, de overige teams 1 van 1.5 uur. Wil je team een 2e training, vraag dit aan bij de trainingscoördinator. 
Deze training is max. 1 uur en er moet voldoende deelname zijn. Ook dient het team zelf voor een trainer te zorgen, wel betaalt de club deze training.
Voor alle vragen en opmerkingen over trainers en trainingen kun je bij Mark Landman terecht, hij is de trainingscoördinator trainingscoordinator@hcdenbosch.nl
Dit geldt ook voor de zaalhockeyperiode.
Ook kan extra ondersteuning worden aangevraagd tijdens de training voor bv speltactische zaken.

5.VELD REGELEN/ VRIENDSCHAPPELIJKE WEDSTRIJD
Voor een veld door de week, voor bv een oefenwedstrijd, kun je tijdens het seizoen terecht bij Mark Landman, trainingscoordinator@hcdenbosch.nl
Voor een veld in het weekend bij het WS, wedstrijden-junioren@hcdenbosch.nl  

6.CLUBHUIS 
Wil je een keer iets leuks doen met je team en heb je daarvoor een apart zaaltje nodig of wil je eten op de club ALTIJD in overleg met de barcommissie 073-8999555.

7.TOERNOOIEN
Ieder team kan zelf op toernooi , kijk hiervoor op de website van de KNHB.
De club geeft hiervoor per team 1x per seizoen een maximale vergoeding van €75,-. Deze kan, d.m.v. het overleggen van de factuur via het secretariaat, gedeclareerd worden secretariaat@hcdenbosch.nl cc naar penningmeester@hcdenbosch.nl 


8.VRIENDSCHAPPELIJKE WEDSTRIJDEN
Via bijgaande link kom je op een portal waarop vraag en aanbod van oefenwedstrijden staan: www.teammatch.eu.of  of kijk op www.hockey.nl.

9.KEEPERSMATERIAAL, KEEPERSTRAINING
De club stelt via de keeperschool materiaal beschikbaar, ben hier zuinig op.
Voor alle vragen m.b.t. keeperspullen en -training mail naar keepers@hcdenbosch.nl 

10.RIJDEN 
Het rijschema staat zondags op de site, en later in het clubblad. Als ouders niet kunnen moeten ze onderling ruilen. Voor vragen en opmerkingen mail naar:  jeugdcommissie@hcdenbosch.nl  Coaches rouleren mee in de rijbeurten van hun team.

11.SCHEIDSRECHTER
Vanaf de B-jeugd is iedereen verplicht om een scheidsrechtercursus te volgen en te fluiten. Kunnen kinderen niet dan moet er onderling geruild worden. Voor vragen hierover mail naar arbitrage@hcdenbosch.nl. Als iemand niet komt opdagen, dupeert hij daarmee ook zijn team. De betreffende persoon zal tijdens zijn eerst volgende thuiswedstrijd moeten fluiten bij een andere wedstrijd. 


12. GEGEVENS VERANDEREN IN LISA
Dit kun je zelf doen door in te loggen, via de site, met je lidnummer en wachtwoord. Juiste gegevens in het administratiesysteem van de club is dus je eigen verantwoordelijkheid!
Heb je geen wachtwoord dan kun je via de site een nieuwe aanvragen. Je kunt zelf beide mailadressen en beide telefoonnummers wijzigen. Adres wijzigen gaat via het secretariaat: secretariaat@hcdenbosch.nl

13.SHAKE HANDS
Vanaf seizoen 2014-2015 start iedere wedstrijd met
 "shake-hands”, dit in het kader van sportiviteit en respect.
Zie: https://www.youtube.com/watch?v=ckwtXg-5sBw&feature=youtu.be
Clubblad
HC 's-Hertogenbosch geeft wekelijks een clubblad uit.
Om papier uit te sparen wordt dit alleen nog verzonden aan belangstellenden die dit expliciet wensen.

Klik hier om het digitale archief te raadplegen.


Clubinfo algemeen
Hockeyclub 's-Hertogenbosch is op dit moment één van de toonaangevende hockeyverenigingen in Nederland. Met een nieuw, modern en groot hockeycomplex, heeft zij voor de recreatie- en de prestatiehockeyer alles in huis. Hockeyclub 's-Hertogenbosch heeft zich ontwikkeld tot een grote familievereniging, waar plaats is voor jong en oud. Momenteel telt de vereniging meer dan 2.500 leden, verdeeld over 134 teams, en zij is daarmee de grootste sportvereniging van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en één van de grootste hockeyverenigingen van Nederland. 
 
Het eerste dames- en heren team komen uit in de landelijke hoofdklasse van de K.N.H.B. en zijn beide landskampioen geworden in 1998. Dames 1 is tussen 1998 en 2014 vijftien keer tot landskampioen gekroond. In deze periode werden zij dertien keer de Europese kampioen voor clubteams. Heren 1 behaalde het landskampioenschap in 1998 en in 2001.  De club heeft ook internationals in de gelederen. Maar liefst 5 leden van de vereniging hebben tijdens de Olympische Spelen van Londen 2012 goud behaald. 
Daarnaast komen vele jeugdleden uit voor de diverse nationale jeugdselecties (Nederlands B, Nederlands A en Jong Oranje).
In de huidige veldhockeycompetitie spelen het dames- en heren team een vooraanstaande rol. Maar ook de tweede en derde teams bij zowel dames als heren, veteranen, jeugd A- en B-categorie, komen uit op het hoogst mogelijke niveau en in de breedteteams worden ieder seizoen vele teams kampioen van hun klasse, zowel op het veld als in de zaal.
 
Voor velen wordt wekelijks sportplezier geboden. Maar liefst 485 mini’s (leeftijd 6-11), 1100 jeugdleden tot 18 jaar en in totaal 1050 spelende senioren. Wekelijks komen er ruim 134 teams uit in competitieverband. 
 
Hockeyclub 's-Hertogenbosch staat erom bekend dat zij mede dankzij een goede organisatie uitstekende prestaties levert. Zij weet een grote en enthousiaste vrijwillige inzet, alsmede een kwalitatief goede professionele staf, te koppelen aan een uitstekende sfeer binnen alle geledingen van de club en heeft daardoor een bijzondere uitstraling.Clublied nieuw
Tijdens de opening van de tribune op 13 maart 2016 is het nieuwe clublied gepresenteerd.
Tony Ajeto en Goof de Benejen zongen de volle tribune toe vanaf de middenstip.

Download dan het clublied via de downloadlink onderaan dit artikel.Als je rondkijkt op de velden
Zie je een muur van onze geel met zwarte helden
Den Bosch
Het talent en zelfvertrouwen,
De techniek en vol met power,
In de breedte en de top,
En de vrijwilligers voorop

En je weet,
De supporters staan ons toe te schreeuwen
En we vechten door als leeuwen,
Dus kom op geef toe dat,

O, we zijn niet te stoppen, staan te schitteren,
Staan te stralen in geel zwarte kleuren,

We spelen de bal in,
Een knappe sleeppush en hij vliegt hard het net in
Den Bosch
Met de sponsors erbij,
En het vertrouwen, winnen wij,
Op het veld en in de zaal
En zellufs internationaal

En je weet,
De supporters staan ons toe te schreeuwen
En we vechten door als leeuwen,
Dus kom op geef toe dat,

O, we zijn niet te stoppen, staan te schitteren,
Staan te stralen in geel zwarte kleuren,

Ooh, kom op we gaan weer beginnen
Weten dat we winnen,
Leukste club van Nederland,
Vol vrienden en vriendinnen,
Kijk daar loopt de Bossche Bull, we zijn er allemaal klaar voor,
Bloed begint te stromen en het is alweer zo ver want

O, we zijn niet te stoppen, staan te schitteren,
Staan te stralen in geel zwarte kleuren,

Als je de muziek wilt downloaden, KLIK HIER


Clublied oud
DAAR KOMEN DE KANONNEN (Tekst en muziek: Wim Kersten)

Daar komen de kanonnen
De kanjers van het veld
Den Bosch is weer begonnen
Alleen de winst die telt
Daar komen de kanonnen
Gaan voor geen club opzij
Den Bosch heeft weer gewonnen,
We hebben er weer twee puntjes bij
 
Hup Den Bosch, we moeten ze laten lopen
Hup Den Bosch, je moet er voor gaan
Hup Den Bosch, we moeten ze langzaam slopen
Hup Den Bosch , ‘t komt er op aan
 
Hockey is het mooiste wat er is
Als bij ons de pot maar binnen is
 
Daar komen de kanonnen
De kanjers van het veld
Den Bosch is weer begonnen
Alleen de winst die telt
Daar komen de kanonnen
Gaan voor geen club opzij
Den Bosch heeft weer gewonnen,
We hebben er weer twee puntjes bij
 
Hup Den Bosch, we moeten ze even pakken
Hup Den Bosch, je moet er voor gaan
Hup Den Bosch, we laten ons niet verlakken
Hup Den Bosch, ‘t komt er op aan
 
Hockey is het mooiste wat er is
Als bij ons de pot maar binnen is
 
Daar komen de kanonnen
De kanjers van het veld
Den Bosch is weer begonnen
Alleen de winst die telt
Daar komen de kanonnen
Gaan voor geen club opzij
Den Bosch heeft weer gewonnen
We hebben er weer twee puntjes bij

Clublogo
HC ’s-Hertogenbosch is zuinig op zijn naam- en beeldmerk.

Willen teams gebruik maken van het clublogo, dan kunnen zij daartoe toestemming aanvragen via de clubmanager (clubmanager@hcdenbosch.nl). Met de toestemming ontvangen zij dan eveneens de juiste logo-bestanden.


Clubtenue
Het officiële clubtenue van HC 's-Hertogenbosch:

- zwart wedstrijdshirt
- gele wedstrijdbroek/rok
- zwarte sokken

Het clubtenue is verkrijgbaar in de clubwinkel en bij Teun van Pelt Sport.

The Indian Maharadja is de kledingsponsor van HC 's-Hertogenbosch


Coachavond
Aan het begin van het seizoen wordt er door de minicommissie en door de jeugdcommissie een coachavond georganiseerd om de (nieuwe) coaches te informeren.

De coaches van alle miniteams en jeugdteams ontvangen hiervoor een uitnodiging.

De datum van de coachavond is ook terug te vinden in de agenda van de App.


Communicatie
Communicatie is van levensbelang in een sportvereniging van meer dan 2500 leden. Diverse commissies houden zich bezig met de verschillende facetten van de communicatie:
• Digitale Mediacommissie
• PR-commissie
• Hartsticke Bosch
• Clubblad

De portefeuille Communicatie is bereikbaar via communicatie@hcdenbosch.nl

Communicatie is een twee-richtingsverkeer. De afdeling Communicatie kan communiceren over club- en commissiezaken en activiteiten als zij daarover door de initiatiefnemers en/of organisatoren door worden geïnformeerd.

Alles met nieuwswaarde kan gestuurd worden naar mailto:nieuws@hcdenbosch.nl


Contributie
Ieder lid van HC ’s-Hertogenbosch is een jaarlijkse contributie verschuldigd aan de club. De hoogte van de bedragen verschilt per categorie en is te vinden op de site bij Lidmaatschap.

Het contributieseizoen loopt van 1 juli t/m 30 juni.
Opzeggen van lidmaatschap dient te gebeuren voor 1 juni van het lopende seizoen voor het seizoen erop volgend.

Vanaf seizoen 2020-2021 zijn het DUO-lidmaatschap en Teamkorting ingevoerd. Informatie hierover vind je in deze HCpedia bij de D (duo-lidmaatschap) en bij de T (teamkorting).


D
Digitaal wedstrijdformulier
Sinds seizoen 2013-2014 wordt gewerkt met een digitaal wedstrijdformulier. Coaches en scheidsrechters ontvangen per mail de benodigde informatie.
De coaches dienen vóór de wedstrijd het team op het formulier ingevuld te hebben zodat de scheidsrechters de uitslag kunnen invullen en de alle coaches het formulier kunnen afronden.
De scheidsrechters loggen in met hun lidnummer. Je kunt echter alleen je lidnummer als scheidsrechter gebruiken als je een geregistreerde kaart hebt bij de club!

De wedstrijdsecretaris is eindverantwoordelijke voor het wedstrijdformulier. Als coaches niet op tijd het formulier invullen en daardoor ook de scheidsrechters dit niet kunnen levert dit extra werk op voor het wedstrijdsecretariaat.


DUO-lidmaatschap
Vanaf seizoen 2020-2021 biedt HC ‘s-Hertogenbosch de mogelijkheid voor een duo-lidmaatschap voor senioren en jong senioren. De hoogte van deze contributie per lid van het duo vind je op de website in de tegel Lidmaatschap.

Afspraken
 • je traint volledig mee,
 • je speelt 50% van de wedstrijden,
 • minimaal 14 volledig betalende leden per team,
 • maximaal 2 duo’s per team,
 • duo’s melden zich voor 1 juli samen aan (bij de penningmeester via penningmeester@hcdenbosch.nl),
 • een duo-lid telt als ½ lid,
 • er zijn geen wijzigingen mogelijk gedurende het seizoen,
 • indien blessure bij een van de leden van het duo, is geen restitutie mogelijk maar moet e.e.a. onderling geregeld worden,
 • je stelt je aanvoerder en tc-senioren op de hoogte.

E
Evenementencommissie
De evenementencommissie organiseert gedurende het veldseizoen de disco’s in het clubhuis. Daarnaast ondersteunen ze de club bij diverse andere activiteiten.

De evenementencommissie is te bereiken via evenementen@hcdenbosch.nl 


F
Facebook

Via de Facebookpagina van de hockeyclub (@HcDenBosch) kun je op de hoogte blijven van nieuws en oproepen.

Like deze pagina en je bent altijd op de hoogte.


F-jes
Trainingsmini’s (6 en 7 jaar) gaan competitie spelen in drietallen nadat ze een half jaar hockeytraining gehad hebben.

Fluiten junioren en achttallen
De jeugdwedstrijden en de wedstrijden van de achttallen worden gefloten door de eigen jeugd vanaf de B-leeftijd.

De indeling wordt gemaakt door het wedstrijdsecretariaat en in de week voorafgaand aan de te fluiten wedstrijd, ontvangt de speler hierover bericht per e-mail.


Fluiten miniwedstrijden
H
Hartsticke Bosch
Hartsticke Bosch is het sponsored magazine van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch dat drie keer per seizoen verschijnt in een oplage van 1900 stuks.
In dit fullcolour magazine aandacht voor bijzondere clubgebeurtenissen en een aantal vaste rubrieken zoals sponsor in beeld, senior- en jeugdlid in de spotlight, kampioenen, jeugdteam in de spotlight en de echte Bossche hockeyfamilie.

Klik hier voor het archief.

Hockeykeepers clinics
De Keeperschool van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch streeft ernaar 2x per jaar een clinic te organiseren gericht op de hockeykeepers van de club en/of regio. Ook communiceert de Keeperschool andere clinics die ergens anders in het land gehouden worden.

Wil je op de hoogte gehouden worden stuur dan een mail: keepers@hcdenbosch.nl

Huiswerkbegeleiding
Vanaf september 2016 is het mogelijk om op HC 's-Hertogenbosch huiswerkbegeleiding te volgen.
Deze huiswerkbegeleiding wordt verzorgd door Lokaal 1A.
Voor informatie en opgeven kunt u contact opnemen met Lokaal 1A, Marjan Alkema (06 46171393) of Diana Kappen (06 29111250), www.lokaal1A.nl of 
I
Indeling op leeftijd
Kinderen worden in de Jongste Jeugd (mini’s) en in de Jeugd ingedeeld op leeftijd.  Per jaargang kan een beperkt aantal kinderen spelen. Kinderen kunnen opgeroepen worden als ze 6 jaar zijn om te beginnen als trainingsmini.

Informatieavond nieuwe leden
Aan het begin van het seizoen wordt er een informatie-avond georganiseerd om de ouders van de trainingsmini’s te informeren  over het reilen en zeilen bij HC 's-Hertogenbosch.

Ouders ontvangen hiervoor een uitnodiging via de minicommissie.

Inloggen
Via de homepagina van de website kunt u INLOGGEN op TEAMMANAGER.

TEAMMANAGER helpt spelers, coaches, begeleiders en managers met het organiseren van alles wat er rond het team speelt. 
Op de website staat rechts in de menubalk TEAMMANAGER. Als je hierop klikt, kom je op de inlog pagina van LISA Team terecht. Je moet hier inloggen met je lidnummer en wachtwoord (die je ook gebruikt voor de APP, als scheidsrechter bij het DWF en die je middels één klik kunt opvragen als je hem vergeten bent).

Heb je nog geen centrale plek om alle teamzaken bij te houden?
Kijk dan snel op TEAMMANAGER, bereikbaar via de website http://hcdenbosch.nl.

Wat kun er precies mee? 
Met TEAMMANAGER kun je: 
- je telefoonnummer en e-mailadres wijzigen via Profiel
- presentie bijhouden
- taken bijhouden
- overzicht krijgen van poules/uitslagen
- overzicht inzien van fluitbeurten, bardiensten etc. 
- nieuwsberichten plaatsen
- e-mailen en sms-en (kosten voor het team zelf, afrekenen gebeurt via iDeal)
- foto's plaatsen
- documenten plaatsen
- andere teams in de gaten houden

Daarnaast kun je in TEAMMANAGER handige prints maken met telefoonnummers, routes (Google Maps) naar tegenstanders en nog veel meer. Ook kun je toegang hebben tot meerdere teams die je als favoriet aangemerkt hebt (van je hele gezin bijvoorbeeld). De autorisatie wordt net zoals in LISA automatisch geregeld. Geen gedoe dus. 
Ook fijn voor de ledenadministratie…!
De coach/begeleider kan zelf de e-mailadressen en mobiele nummers van het team beheren. Hiermee wordt de ledenadministratie direct bijgewerkt, wat tot een veel hogere betrouwbaarheid van emailadressen leidt.

Instagram
HC 's-Hertogenbosch is te volgen op Instagram via @HCHertogenbosch.

Hebt u foto's die u via dit account wilt verspreiden? Stuur ze dan per mail naar nieuws@hcdenbosch.nl
J
Jeugd Handboek (2015)
Het handboek voor de Breedtesport Jeugd vindt u op de volgende lokatie:

http://hcdenbosch.nl/files/documenten/20151026_Jeugd%20handboek%20breedteteams%20HCDB.pdf

 

Jeugd keeperstrainingen
Het streven van de Keeperschool is dat iedere jeugdkeeper binnen de hockeyclub ’s-Hertogenbosch de mogelijkheid heeft om keeperstrainingen te volgen op zijn of haar niveau indien men dat wil. Hiervoor zijn er aparte keeperstrainingsdagen opgezet.

Heb je vragen hierover of wil je trainingen volgen? Kijk dan op onze pagina of neem contact op via mail: keepers@hcdenbosch.nl

Jeugdtoernooien
Indien er bij het secretariaat mededelingen binnenkomen van jeugdtoernooien dan worden die doorgestuurd naar de jeugdcommissie. Deze zal zorgen dat die op de juiste jeugdcategorie terecht komen.

Jongste jeugd
Vanaf 6 jaar kunnen kinderen starten als trainingsmini.

Als ze in ieder geval een half jaar hebben getraind, zullen zij mee gaan doen aan de F-competitie, ook wel de 3*3 genoemd. Dit houdt in de dat de kinderen 3 tegen 3 wedstrijdjes gaan spelen.

Vervolgens zullen de kinderen doorstromen naar de 6-tallen E, hierin spelen ze twee jaar. Het laatste jaar bij de mini’s spelen ze in de 8-tallen.
Daarna stromen ze door naar de Jeugd en gaan in een elftal spelen.K
Kabouterhockey
Kabouterhockey is hockey voor kinderen jonger dan 6 jaar. Op HC Den Bosch wordt dit verzorgd door HockeyWerkt. Kinderen die daaraan deelnemen zijn geen lid van HC Den Bosch.

Kapot keepersmateriaal?
Is je keepersmateriaal kapot? Neem dan contact op met de Keeperschool.
Stuur een mail naar: keepers@hcdenbosch.nl.

De Keeperschool neemt dan zo snel mogelijk contact op om je materiaal te repareren of te vervangen.

Keepen
Binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch is de Keeperschool verantwoordelijk voor alles wat met hockeykeepen te maken heeft, van mini keepers tot de veteranen. Onder het mom : Keepen is Cool” doen ze dit net verve.

Wil je meer informatie kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl

Keeperschool
De Keeperschool is binnen de Hockeyclub ’s-Hertogenbosch verantwoordelijk voor alles wat te doen heeft met het hockey keepersvak.
Onder het mom "Keepen is Cool” zijn ze verantwoordelijk voor de begeleiding, opleiding, training van keepers en keeperstrainers. Tevens voor het keepersmateriaalbeheer en organiseren van evenementen rond het hockey keepen.

Ze zijn de basis van alle keepers van jong tot oud.

Wil je meer informatie kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl

Keeperskluisjes
De kluisjes die bedoeld zijn om keepersmaterialen op te club op te bergen vallen onder de verantwoordelijkheid van de Keeperschool.

Wil je meer informatie kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl

Keepersmateriaal
Elk team binnen de Hockeyclub ’s-Hertogenbosch heeft recht op goed, veilig keepersmateriaal aangeschaft door de club. De club blijft eigenaar van al het materiaal. Vaak wordt het materiaal uitgeleend aan een vaste keeper van een team. De Keeperschool heeft dit materiaal in beheer.

Is er iets kapot of heb je vragen kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl

Keeperstrainers
Binnen Hockeyclub ’s-Hertogenbosch is de Keeperschool verantwoordelijk voor de opleiding en begeleiding van alle keeperstrainers. De Keeperschool is altijd op zoek naar een goede aanvulling van de basis van keeperstrainers en coördinatoren.

Wil je je keeperstrainingen geven of wil je meer informatie? Stuur dan een mail: keepers@hcdenbosch.nl

Keeperstrainingen
Het streven van de Keeperschool is dat iedere keeper binnen de hockeyclub ’s-Hertogenbosch in aanmerking komt voor keeperstraining gebaseerd op zijn of haar niveau. Van jong tot oud. Hiervoor is een keeperstraining-beleidsplan opgesteld.

Heb je vragen hierover of wil je trainingen volgen? Kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl

Kleding
Kleding

De officiële kledingsponsor van HC 's-Hertogenbosch is The Indian Maharadja.
Alle leden zijn verplicht hun wedstrijden in clubtenue te spelen.

Alle kleding is verkrijgbaar op de Maharadjastore van Van Pelt op de club en bij Teun van Pelt Sport in de binnenstad van Den Bosch. Voor leden van HC 's-Hertogenbosch geldt een vaste korting van 10%.
L
LG-hockey
HC 's-Hertogenbosch heeft een aantal LG-teams die één keer per week trainen en deelnemen aan de landelijke LG-competitie.

Voor meer informatie over LG-hockey bij HCDB, klik hier.

M
Mini keeperstas en mini keepersmateriaal
Elk team heeft het recht op een tas met keepersmateriaal. Deze wordt uitgegeven aan de coach. Deze dient daar ook voor te tekenen. De coach houdt de tas een heel seizoen onder zijn of haar beheer. Aan het eind van het seizoen wordt de tas weer ingeleverd bij de Keeperschool.

Wil je meer informatie kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl.

Mini keeperstrainingen
Het streven van de Keeperschool is dat iedere mini binnen de hockeyclub ’s-Hertogenbosch kennismaakt met het keepen. Met name om te ervaren hoe leuk keepen kan zijn. Hiervoor is een aparte minikeeperstraining/ inloopmiddag opgezet. Heb je vragen hierover of wil je trainingen volgen?

Wil je meer informatie kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nl

Mini’s
De mini’s zijn de jeugdleden van 6-11 jaar. Zij zijn trainingsmini (6-7 jarigen), spelen in een 6-tal (E jeugd) of 8-tal (D-jeugd). De 6-tallen spelen wedstrijden op een kwart veld en de 8-tallen spelen wedstrijden op een half veld tegen andere clubs uit de regio. De wedstrijden worden in een regionale minicompetitie gespeeld; het gaat om het leren hockeyen, niet om het winnen.
 
De 6- en 8-tallen spelen drie perioden: van de zomer- tot aan de herfstvakantie, van de herfst- tot aan de kerstvakantie en vanaf maart tot mei. Na de eerste en na de tweede periode worden de poules waarin de teams spelen opnieuw ingedeeld. Ieder team heeft (het liefst) twee begeleiders. In een 6-tal zitten maximaal 8 kinderen, in een 8-tal zitten maximaal 10 kinderen.

Minicoach
De minicoach is het aanspreekpunt voor de minicommissie en het wedstrijdsecretariaat. Hij/zij is verantwoordelijk  voor het coachen van het team en het doorgeven van de uitslagen van de wedstrijden. Daarnaast is hij/zij aanspreekpunt voor ouders en contactpersoon voor de minicommissie.

Mini's - Procedure teamindelingen
Procedure Teamindeling mini’s HC ‘s-Hertogenbosch

Aan het einde van het seizoen wordt de teamindeling voor het nieuwe seizoen gemaakt. Deze wordt na de minislotdag gepubliceerd op de website.

Het belangrijkste bij de mini’s is dat ze met veel plezier op het hockeyveld staan. Dit plezier hebben ze als ze samen met hun teamgenoten, coaches, trainers en ouders er een leuk seizoen van maken, sociaal en sportief. Omdat de leeftijd waarop kinderen gaan hockeyen steeds vroeger ligt ontstaan er eerder niveauverschillen tussen kinderen wat invloed kan hebben op het spelplezier.

Als minicommissie streven we ernaar om teams te maken van kinderen die op hetzelfde niveau hockeyen, binnen de door de KNHB vastgestelde leeftijdsindeling. 

Bij het maken van de indeling worden de volgende criteria gehanteerd:

1.Leeftijd volgens de KNHB-regels. Spelen in een hogere leeftijdscategorie alleen bij hoge uitzondering, zoals bij ondertal of bij zeer speciale kwaliteiten. Afwijking vindt alleen plaats nadat de minicommissie dit in afstemming met het bestuurslid breedtehockey beslist.

2.Uitgangspunt aantal spelers/speelsters: 
3-tal: 7/8 mini’s
6-tal: 7/8 mini’s
8-tal: 9/10 mini’s
Mochten er in een lijn te veel opzeggingen zijn dan kunnen wij afwijken van deze aantallen.

3.Hockeykwaliteiten: 
Motorische vaardigheden, loopvermogen
Techniek, balbeheersing, stickbehendigheid
Tactisch inzicht, spelinzicht
Coachbaarheid, kindkenmerken (denkers, doeners, dromers)
Motivatie, houding en gedrag binnen het team, naar de coach en spelleider

4.Er wordt geen rekening gehouden met een vriendjesverzoek. De reden daarvoor is dat het voor de mini’s goed is als ze met veel verschillende kinderen hockeyen. Ze leren veel als ze met kinderen hockeyen die ze in het begin van het seizoen niet kennen. Het uitgangspunt van de minicommissie is dat kinderen met minimaal twee kinderen van een team in een ander team worden geplaatst. Het is niet altijd mogelijk aan dit uitgangspunt vast te houden. 

Vanaf de jeugd is een vriendenverzoek mogelijk. 

Tijdens het seizoen verzamelt de minicommissie informatie over elke speler/speelster. Dit doen wij door middel van:
 • gesprekken met coaches en trainers;
 • twee keer per jaar worden er evaluatieformulieren ingevuld;
 • motorische testjes;
 • eigen observatie of observatie door externen op verzoek van minicommissie. 

Minislotdag
Als afsluiting  van het seizoen vindt ieder jaar de minislotdag plaats voor alle miniteams. Dit is een toernooi met miniteams van de omliggende clubs op de eigen club of bij clubs uit de omgeving.

Minitrainingen
De trainingen van de mini’s worden verzorgd door eigen jeugdleden in combinatie met studenten van de Sportacademie van het Koning Willem 1 College.

Organisatie en inhoud worden beschreven in het Jeugdopleidingsplan en staat onder supervisie van een technisch coördinator.

Een overzicht van de trainingen is terug te vinden in het trainingsschema op de website. Tab Hockey > tegel Trainingen

N
Naam- en beeldmerk HC 's-Hertogenbosch
HC ’s-Hertogenbosch is zuinig op zijn naam- en beeldmerk.

Willen teams gebruik maken van het clublogo, dan kunnen zij daartoe toestemming aanvragen via de clubmanager (clubmanager@hcdenbosch.nl).

Met de toestemming ontvangen zij dan eveneens de juiste logo-bestanden.


Nieuws
De nieuwsvoorziening binnen de club loopt via de website, de App, Facebook, Twitter en via het clubblad. Nieuws (met foto’s of filmpje) kan gemeld worden via nieuws@hcdenbosch.nl

Kopij voor het clubblad kan gestuurd worden naar redactie@hcdenbosch.nl.

O
Oefenwedstrijden
Voor oefenwedstrijden moet altijd tijdig een veld gereserveerd worden.

Oefenwedstrijden van de jeugd worden geregeld door het wedstrijdsecretariaat junioren (wedstrijden-junioren@hcdenbosch.nl). Voor oefenwedstrijden van de jeugd op zondag overleggen zij met het wedstrijdsecretariaat van de senioren.

Voor oefenwedstrijden door de week dient men contact op te nemen met de trainingscoördinator (trainingscoordinator@hcdenbosch.nl). Hij weet welke velden eventueel vrij zijn.

Oefenwedstrijden voor de senioren worden geregeld door het wedstrijdsecretariaat senioren (wedstrijden-senioren@hcdenbosch.nl). 

Official Merchandise Hockeyclub 's-Hertogenbosch
Met ingang van seizoen 2014-2015 is er een complete lijn official merchandise van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch beschikbaar en verkrijgbaar in het clubhuis.

De lijn bestaat uit diverse artikelen in een kinderlijn (met prominente afbeelding van mascotte de Bossche Bull), een stoere BB-1937 lijn en een klassiekere lijn.

Voor meer informatie en assortiment klik hier.

Ongewenst gedrag
Klik hier voor het Protocol Ongewenst gedrag.

P
Pietentraining
Rond Sinterklaas wordt er een Pietentraining georganiseerd voor de mini’s. Kinderen mogen verkleed als Zwarte Piet komen trainen maar er zullen ook genoeg echte Zwarte Pieten zijn die een poging gaan doen te hockeyen.

Na afloop is er warme chocolademelk en Pietendisco in het clubhuis.

Plannen van wedstrijden
Het wedstrijdsecretariaat zorgt voor het plannen en plaatsen van de aanvangstijden van de wedstrijden op de site van de KNHB, LISA en op de site van HC 's-Hertogenbosch.
Vaak is het om praktische redenen moeilijk om de wedstrijden al ver van te voren te plannen.

Het is mogelijk een verzoek voor een bepaalde speeltijd in te dienen bij het wedstrijdsecretariaat: wedstrijden-junioren@hcdenbosch.nl of wedstrijden-senioren@hcdenbosch.nl. Indien mogelijk zal het wedstrijdsecretariaat hier zeker rekening mee houden.

Op de maandag voor de wedstrijddag is het schema definitief en kan het niet meer gewijzigd worden.

Posterbeleid: Beleid voor het aanbrengen van posters en plaatsing van (rol)banners en dergelijke

Omschrijving

Het kenbaar maken van informatie via posters, (rol)banners, flyers, etc. in het clubgebouw.

Toelichting
Om de orde en netheid in clubhuis en met name in de ontvangsthal te kunnen waarborgen heeft de communicatiecommissie in overleg met het bestuur een plak- en plaatsingsbeleid van (rol)banners opgesteld voor zowel de ontvangst-, bar en overige ruimtes in het clubhuis. De vastgestelde regels zijn als volgt:
 1. • Posters etc. mogen enkel op de daarvoor bestemde plaatsen in de aanwezige lijsten worden opgehangen, dit zijn prikborden en posterborden;
 2. • Posters die niet op de daarvoor bestemde plekken hangen worden verwijderd;
 3. • Banners die niet zijn goedgekeurd worden verwijderd;
 4. • Plaatsing van banners geschiedt in overleg met de clubmanager;
 5. • Verzoek per mail richten aan clubmanager@hcdenbosch.nl;
 6. • De organisatie genoemd op de posters wordt aangesproken op haar gedrag;
 7. • Als bijlage is een lijst opgenomen van bedrijven en organisaties die met goedkeuring en toestemming een poster of banner mogen plaatsen op de daarvoor bestemde plekken en posterframes.

Verantwoordelijkheid

Toezicht houden op de orde en netheid in het gebouw is de verantwoordelijkheid van de communicatiecommissie (communicatie@hcdenbosch.nl)

Bijlage: lijst van bedrijven en instellingen:
 • • Nationale Hockeykampen
 • • ML Hockey
 • • Kabouter hockey/Hockey werkt
 • • EHBO
 • • Bossche Bull
 • • Evenementencommissie

S
Scheidsrechterskaart

Binnen de club wordt verwacht dat iedereen vanaf de B-leeftijd de scheidsrechterskaart haalt.

De eerstejaars-B worden aan het begin van het seizoen uitgenodigd voor de scheidsrechterscursus die op de club gegeven wordt.Selectie keepers

De Keeperschool van Hockeyclub ’s-Hertogenbosch heeft een adviserende rol op het gebied van selectie en plaatsing van keepers binnen teams. De Keeperschool maakt voor iedere keeper een persoonlijk ontwikkelingsplan. De keuze is aan de keepers zelf of hij/zij gebruikt maakt van de begeleiding van de Keeperschool. De uiteindelijke indeling wordt gemaakt door de commissies tophockey, minicommissie, jeugdcommissie, seniorencommissie en veteranencommissie.


Wil je meer informatie hierover, dan kun je altijd mailen: keepers@hcdenbosch.nlSenioren keeperstrainingen

Het streven van de Keeperschool is dat iedere seniorenkeeper binnen hockeyclub
’s-Hertogenbosch de mogelijkheid heeft om keeperstrainingen te volgen op zijn of haar niveau indien men dat wil. Hiervoor zijn is er aparte keeperstrainingsavond opgezet. Heb je vragen hierover of wil je trainingen volgen?

Wil je meer informatie kijk dan op onze pagina of mail: keepers@hcdenbosch.nlShirtsponsoring

Zie Sponsoring teamkleding Spelleiding mini’s

De spelleiding van de E- en F-competitie is in handen van de ouders.
Bij de 8-tallen wordt er door de eigen jeugd gefloten (vanaf de B-jeugd). Aan het begin van het seizoen wordt voor de coaches hiervoor een speciale informatie-avond georganiseerd door de minicommissie.Sponsoring teamkleding
Senioren
Dames 1 en Heren 1 ontvangen hun wedstrijdkleding en trainingskleding in bruikleen van de club. Het dragen van andere wedstrijd- en/of trainingskleding is niet toegestaan.

Wedstrijdkleding
Alle leden spelen verplicht in het officiële clubtenue van HC 's-Hertogenbosch.
Sponsoring op het wedstrijdshirt is niet toegestaan. Alleen hoofdsponsor Rabobank staat daarop vermeld.
Op de wedstrijdbroek/rok is sponsoring toegestaan uitsluitend door bedrijven die ook de club sponsoren. Minimaal betekent dat een bord op 1 van de bijvelden (2 t/m7).
Kosten bord 6 meter: € 1200,00 per jaar veld 2 en miniveld; € 800,00 overige velden.
Kosten bord 4 meter: € 800,00 per jaar veld 2 en miniveld; € 600,00 overige velden..
Dit is exclusief de eenmalige kosten voor het laten maken van de borden. Deze bedragen € 600,00 voor een bord van 6 meter en € 450,00 voor een bord van 4 meter.

Afterwedstrijdkleding senioren breedteteams
Op afterwedstrijdkleding en trainingspakken is een eigen sponsor toegestaan mits niet conflicterend met clubsponsoren t/m Goud (kijk op de website, tegel Sponsoring, voor een overzicht).
Voor deze vorm van sponsoring geldt een meldplicht (clubmanager@hcdenbosch.nl). Deze sponsoren kunnen benaderd worden voor zichtbaarheid via o.a. screens.

Junioren en mini’s
De eerste lijnsteams A t/m D en de tweede teams D-elftallen ontvangen wedstrijdkleding en trainingspak in bruikleen van de club. Vermelding van andere dan officiële sponsoren van de club op (trainings)kleding is niet toegestaan.

Wedstrijdkleding
Alle leden zijn verplicht te spelen in het officiële wedstrijdtenue van HC ’s-Hertogenbosch.
Sponsoring op het wedstrijdshirt is niet toegestaan. Alleen hoofdsponsor Rabobank staat daarop vermeld.
Het is toegestaan voor breedteteams toegestaan om eigen (voor)naam op de achterkant van het wedstrijdshirt te laten drukken.
Op de wedstrijdbroek/rok is sponsoring toegestaan uitsluitend door bedrijven die ook de club sponsoren. Minimaal betekent dat een bord op 1 van de bijvelden (2 t/m7).
Kosten bord 6 meter: € 1200,00 per jaar veld 2 en miniveld; € 800,00 overige velden.
Kosten bord 4 meter: € 800,00 per jaar veld 2 en miniveld; € 600,00 overige velden.
Dit is exclusief de eenmalige kosten voor het laten maken van de borden. Deze bedragen € 600,00 voor een bord van 6 meter en € 450,00 voor een bord van 4 meter.

Afterwedstrijdkleding breedteteams jeugd
Op afterwedstrijdkleding en trainingspakken is een eigen sponsor toegestaan mits niet conflicterend met clubsponsoren t/m Goud (kijk op de website, tegel Sponsoring, voor een overzicht).
Voor deze vorm van sponsoring geldt een meldplicht (clubmanager@hcdenbosch.nl). Deze sponsoren kunnen benaderd worden voor zichtbaarheid via o.a. screens.

NB
HC ’s-Hertogenbosch is zuinig op zijn naam- en beeldmerk. Willen teams gebruik maken van het clublogo, dan kunnen zij toestemming aanvragen via de clubmanager (clubmanager@hcdenbosch.nl). Met de toestemming ontvangen zij dan eveneens de juiste logo-bestanden.

Strafcornermaskers

De Hockeyclub ’s-Hertogenbosch heeft een apart beleidsstuk gemaakt ten aanzien van strafcornermaskers voor alle elftallen, welke wel en welke niet met maskers kunnen spelen, al dan niet vergoed door de club.


Informatie hierover kun je vinden bij de trainingscoördinator of de Keeperschool.T
Teamindeling mini’s

Procedure Teamindeling mini’s HC ‘s-Hertogenbosch

Aan het einde van het seizoen wordt de teamindeling voor het nieuwe seizoen gemaakt. Deze wordt na de minislotdag gepubliceerd op de website.

Het belangrijkste bij de mini’s is dat ze met veel plezier op het hockeyveld staan. Dit plezier hebben ze als ze samen met hun teamgenoten, coaches, trainers en ouders er een leuk seizoen van maken, sociaal en sportief. Omdat de leeftijd waarop kinderen gaan hockeyen steeds vroeger ligt ontstaan er eerder niveauverschillen tussen kinderen wat invloed kan hebben op het spelplezier.

Als minicommissie streven we ernaar om teams te maken van kinderen die op hetzelfde niveau hockeyen, binnen de door de KNHB vastgestelde leeftijdsindeling. 

Bij het maken van de indeling worden de volgende criteria gehanteerd:

1.Leeftijd volgens de KNHB-regels. Spelen in een hogere leeftijdscategorie alleen bij hoge uitzondering, zoals bij ondertal of bij zeer speciale kwaliteiten. Afwijking vindt alleen plaats nadat de minicommissie dit in afstemming met het bestuurslid breedtehockey beslist.

2.Uitgangspunt aantal spelers/speelsters:

 • 3-tal: 7/8 mini’s
 • 6-tal: 7/8 mini’s
 • 8-tal: 9/10 mini’s
Mochten er in een lijn te veel opzeggingen zijn dan kunnen wij afwijken van deze aantallen.

 

3.Hockeykwaliteiten:
Motorische vaardigheden, loopvermogen
Techniek, balbeheersing, stickbehendigheid
Tactisch inzicht, spelinzicht
Coachbaarheid, kindkenmerken (denkers, doeners, dromers)
Motivatie, houding en gedrag binnen het team, naar de coach en spelleider

4.Er wordt geen rekening gehouden met een vriendjesverzoek. De reden daarvoor is dat het voor de mini’s goed is als ze met veel verschillende kinderen hockeyen. Ze leren veel als ze met kinderen hockeyen die ze in het begin van het seizoen niet kennen. Het uitgangspunt van de minicommissie is dat kinderen met minimaal twee kinderen van een team in een ander team worden geplaatst. Het is niet altijd mogelijk aan dit uitgangspunt vast te houden. 

Vanaf de jeugd is een vriendenverzoek mogelijk. 

Tijdens het seizoen verzamelt de minicommissie informatie over elke speler/speelster. Dit doen wij door middel van:

 • gesprekken met coaches en trainers;
 • twee keer per jaar worden er evaluatieformulieren ingevuld;
 • motorische testjes;
 • eigen observatie of observatie door externen op verzoek van minicommissie. 

 


Teamkleding
Naast het verplichte wedstrijdtenue schaffen teams vaak afterwedstrijdkleding aan (trainingspak, hoody, jack).
Voor de uniforme uitstraling heeft de club hierbij de sterke voorkeur voor de teamkleding uit de lijn van The Indian Maharadja, kledingsponsor van HC 's-Hertogenbosch.

Een uitgebreide lijn teamkleding is verkrijgbaar via Teun van Pelt Sport. Bij bestellingen voor het hele team geldt een korting van 25%.

Verkrijgbaar vanaf medio augustus 2016 in diverse kleuren:
trainingsshirt
trainingsbroekje/rokje
trainingssokken
trainingspak
hoody
sweater (eind september 2016)
regenpak (eind september 2016)
windjack (eind september 2016)


Teamkorting contributie

Vanaf seizoen 2020-2021 wordt de teamcontributie vervangen door een kortingsysteem per team:

- tot 14 volledig betalende leden 1% 

- 15-17 volledig betalende leden 2% 

- > 18 volledig betalende leden 5% 


Afspraken

 • alle contributies van het team moeten betaald zijn voor 1 februari,

 • het kortingsbedrag wordt na 1 februari in de teampot gestort,

 • teamkorting geldt voor senioren en jong senioren,

 • een duo-lid telt voor ½ speler.

Teammanager
Teammanager is te vinden via de website van de club.


TEAMMANAGER helpt spelers, coaches, begeleiders en managers met het organiseren van alles wat er rond het team speelt. 
Op de website staat rechts in de menubalk TEAMMANAGER. Als je hierop klikt, kom je op de inlog pagina van LISA Team terecht. Je moet hier inloggen met je lidnummer en wachtwoord (die je ook gebruikt voor de APP, als scheidsrechter bij het DWF en die je middels één klik kunt opvragen als je hem vergeten bent).

Heb je nog geen centrale plek om alle teamzaken bij te houden?
Kijk dan snel op TEAMMANAGER, bereikbaar via de website http://hcdenbosch.nl.

Wat kun er precies mee? 
Met TEAMMANAGER kun je: 
- je telefoonnummer en e-mailadres wijzigen via Profiel
- presentie bijhouden
- taken bijhouden
- overzicht krijgen van poules/uitslagen
- overzicht inzien van fluitbeurten, bardiensten etc. 
- nieuwsberichten plaatsen
- e-mailen en sms-en (kosten voor het team zelf, afrekenen gebeurt via iDeal)
- foto's plaatsen
- documenten plaatsen
- andere teams in de gaten houden

Daarnaast kun je in TEAMMANAGER handige prints maken met telefoonnummers, routes (Google Maps) naar tegenstanders en nog veel meer. Ook kun je toegang hebben tot meerdere teams die je als favoriet aangemerkt hebt (van je hele gezin bijvoorbeeld). De autorisatie wordt net zoals in LISA automatisch geregeld. Geen gedoe dus. 
Ook fijn voor de ledenadministratie…!
De coach/begeleider kan zelf de e-mailadressen en mobiele nummers van het team beheren. Hiermee wordt de ledenadministratie direct bijgewerkt, wat tot een veel hogere betrouwbaarheid van emailadressen leidt.

Tenue
Clubtenue:
Dames/meisjes: gele rok, zwart shirt, zwarte sokken.
Heren/jongens: gele broek, zwart shirt, zwarte sokken.

De officiële kledingsponsor van de club is The Indian Maharadja.
Alle kleding is verkrijgbaar in de Maharadjastore van Van Pelt op de club en bij Teun van Pelt Sport in de binnenstad van Den Bosch.

Alle leden zijn verplicht het clubtenue te dragen.
Het is niet toegestaan het clublogo te drukken op kleding van andere merken.


Trainingsmini’s

Medio mei worden nieuwe trainingsmini’s opgeroepen, dit zijn de kinderen van 6 jaar.

Zij zullen na de zomerstop als trainingsmini eerst een half jaar gaan trainen en vervolgens deel gaan nemen aan de interne F-competitie.


Trimhockey

Trimhockey is een succesvolle en groeiende tak binnen de KNHB en binnen de Hockeyclub 's-Hertogenbosch. Trimhockey richt zich op mensen die graag (weer) in team/groepsverband sporten maar geen zin hebben in de wekelijkse competitie verplichting. De groep trimhockeyers is daarom zeer divers en varieert van enigszins onervaren spelers tot zeer ervaren spelers. De gemeenschappelijke noemer is een sportieve instelling, interesse en plezier in het hockeyspel en gezelligheid.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nicole Mallens trimhockey@hcdenbosch.nl

Voor meer informatie over trimhockey, klik hier.


Twitter

Het Twitteraccount van de club is @HCHertogenbosch.

Veel teams hebben een eigen Twitteraccount (bij voorkeur beheerd door de manager).

De gezamenlijke #hashtag van de club is #joinhcdb.


V
Verzetten van wedstrijden

Het wedstrijdsecretariaat is de contactpersoon tussen de coaches van HC Den Bosch en de andere verenigingen.
Wil een coach een wedstrijd verzetten dan kan hij hiertoe tijdig een verzoek indienen via het wedstrijdsecretariaat: wedstrijden-junioren@hcdenbosch.nlof wedstrijden-senioren@hcdenbosch.nl

Het wedstrijdsecretariaat zal dan contact opnemen met het secretariaat van de betreffende vereniging en met hen kijken of het mogelijk is tegemoet te komen aan het verzoek.


Vriendschappelijke wedstrijden
W
Wachtlijst

Helaas is HC 's-Hertogenbosch beperkt in het plaatsen van leden. Daarom zijn wij genoodzaakt om te werken met een wachtlijst. Iedereen kan zich inschrijven (tegen betaling van het inschrijfgeld) maar we kunnen per jaar maar een beperkt aantal kinderen plaatsen. Kinderen worden opgeroepen als ze 6 jaar zijn. Oudere kinderen worden op de wachtlijst geplaatst en kunnen alleen worden geplaatst als er ruimte komt door opzeggingen.


Wedstrijdsecretariaat

Het wedstrijdsecretariaat Junioren (wedstrijden-junioren@hcdenbosch.nl) plant de wedstrijden op zaterdag van de junioren, de mini’s en het LG-hockey. D.w.z dat zij aangeven wie wanneer op welk veld mag spelen. Alleen voor de MA1 en JA1 en de landelijke wedstrijden van de jeugd gelden aangewezen speeltijden.

Het wedstrijdsecretariaat Senioren (wedstrijden-senioren@hcdenbosch.nl) plant de wedstrijden van de senioren op zondag.

Contact KNHB

Het wedstrijdsecretariaat is ook de contactpersoon tussen de KNHB en de hockeyclub. Als coaches vragen hebben over wedstrijden dan kunnen zij niet rechtstreeks naar de KNHB gaan en de KNHB zal daarom ook altijd verwijzen naar het wedstrijdsecretariaat.

 

Contact naar andere verenigingen

Het wedstrijdsecretariaat is ook de contactpersoon tussen de coaches van HC Den Bosch en de andere verenigingen. Wil een coach een wedstrijd verzetten dan dient hij dit te doen via het wedstrijdsecretariaat. Zij zal dan contact opnemen met het secretariaat van de betreffende vereniging en met hen kijken hoe het probleem eventueel opgelost kan worden.


Wedstrijdtenue
Het officiële clubtenue van HC 's-Hertogenbosch:

- zwart wedstrijdshirt
- gele wedstrijdbroek/rok
- zwarte sokken

Het clubtenue is verkrijgbaar in de clubwinkel en bij Teun van Pelt Sport.

The Indian Maharadja is de kledingsponsor van HC 's-Hertogenbosch


Wintercompetitie mini’s

Externe wintercompetitie

Tijdens de winterstop wordt er voor de 2e jaar E- en de 8-tallen een externe wintercompetitie georganiseerd met een aantal clubs uit de omgeving. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen er zo’n 5 wedstrijddagen zijn.

 

Interne wintercompetitie

Voor de F-jes en de eerstejaars E wordt er een interne wintercompetitie georganiseerd op de club. Deze teams zullen onderling wedstrijdjes gaan spelen. Als het weer het toelaat zullen er 3 wedstrijddagen zijn in januari en/of februari.


Z
Zaalcoördinator

De zaalcoördinatoren organiseren namens de HC ’s-Hertogenbosch het zaalhockey.

Zij geven o.a. de teams op bij het district, onderhouden de contacten met het district en de KNHB, regelen de trainingsuren met de gemeente ’s-Hertogenbosch, maken het trainingsschema, communiceren alle informatie over de trainingen, wedstrijden, kampioenschappen etc. met de teams, organiseren de zaalwachten voor de competitiewedstrijden.

Zij zijn bereikbaar via zaalhockey@hcdenbosch.nl


Zaalhockey

In de winterstop neemt een beperkt aantal teams deel aan de zaalhockeycompetitie (de eerste drie jeugdteams van A, B, C en D) en Dames 1 en Heren 1.
Voor deze teams organiseert de club de trainingen en de competitie.

De minicommissie organiseert in de winterperiode zaalactiviteiten voor diverse miniteams.

Voor meer informatie over het zaalhockey, klik hier .


Zaalhockey keepen

Elke winter wordt ook door Hockeyclub ’s-Hertogenbosch ook zaalhockey gespeeld.
De keeperschool is verantwoordelijk voor alles wat met zaalhockey keepen te maken heeft. Van zaalkeepersmateriaal tot en met de zaalkeeperstrainingen.

Wil je meer weten ga dan naar onze pagina of stuur een mail: keepers@hcdenbosch.nl


Zaaluitrusting

Het is niet toegestaan met buitenmateriaal in de zaal te hockeyen. In de zaal wordt gespeeld met een speciale zaalstick en met zaalschoenen zonder zwarte zool.

Keepers van teams die competitiespelen ontvangen van de Keeperschool speciale zaalbandjes voor de klompen en hoezen voor de legguards.
Na afloop van het zaalseizoen leveren ze die weer in bij de Keeperschool.


Zaalwacht

De zaalhockeywedstrijden vinden niet plaats op het complex van HC 's-Hertogenbosch.

Het Sportiom (en sporadisch De Hazelaar) is in het zaalseizoen de thuisbasis voor de competitiewedstrijden.
Om alle competitiewedstrijden goed te kunnen laten verlopen zijn er altijd (minimaal) twee zaalwachten in de zaal aanwezig. Ieder deelnemend team zorgt voor minimaal twee zaalwachten vanuit het team (ouders) die meedraaien in de zaalwachtenpoule.

Eind november is er een zaalwachtenavond waarop informatie over de taken wordt gegeven en gezamenlijk het zaalwachtenrooster voor de hele zaalperiode gemaakt wordt.

  
Zooitoernooi
Het hockey-seizoen voor de mini’s begint met het zooitoernooi.
Er worden onderlinge wedstrijden gespeeld in de nieuwe teamsamenstelling.
In principe kunnen broertjes en zusjes meespelen maar er zijn ook teams die ervoor kiezen om als team te spelen.Mist u informatie hier? Mail ons op secretariaat@hcdenbosch.nl