13-3-2018
AL

Back to the Past

Nieuwsafbeelding

Waarom is carnaval vaak zo gezellig? Omdat je dan veel oude bekenden weer ziet en spreekt. Een soort van reünie en een dergelijk weerzien is altijd leuk. "Back tot the Past’ oftewel ‘effe zwijmelen in ut verleeje’.

Wat moet het voor de schaatswereld een geweldig weekend zijn geweest in Amsterdam, de WK Allround in het prachtig gerestaureerde Olympisch stadion. Een bijzondere happening, waarvoor ook alle oud-wereldkampioenen waren uitgenodigd om daar een lang weekend als gast aanwezig te zijn. Mooie plaatjes met Ard en Keessie op de tribune met allerlei andere kanjers uit het verleden, die allemaal meer buiten dan binnen hebben geschaatst en slechts sneeuwranden kenden i.p.v. blokjes in de bochten. Een ware voltreffer, want er waren alleen maar lachende en enthousiaste gezichten, die na enkele dagen wat wallen onder de ogen vertoonden omdat Amsterdam tot diep in de nacht van deze reünisten heeft mogen genieten.

En het WK beleefde een ongekende entourage met zo’n kleine 25.000 supporters op de tribune, ongeacht de regen die soms met bakken uit de hemel viel. Het stuwde de schaatsers en schaatsters tot ongekende hoogte op dat zachte en slechte ijs. Nostalgie ten top. Ja, een sportmanifestatie waar men terecht met trots op terug mag kijken en wat de schaatssport zeker geen windeieren zal leggen.

En de prestaties? Die waren weer eens ouderwets onvoorspelbaar door de wisselende omstandigheden van het buiten schaatsen. Vlak voor of vlak na de dweil starten, het kon een seconde per ronde schelen. Bij de mannen was de verrassing groot omdat dit keer Kramer drie mensen voor zich moest dulden. Zijn topvorm van vóór de Spelen was hij tijdens en erna toch wat kwijt geraakt. En dan blijkt ook hij (gelukkig)  maar een mens, na zoveel jaren onverslaanbaar te zijn geweest in het Allround schaatsen. Roest had de wind in alle opzichten het meest mee en werd uiteindelijk, misschien wel tot zijn eigen verbazing, wereldkampioen. Pedersen niet, hoewel hij meer verdiende en het ook in handen had.

Bij de dames was het een strijd tussen Wüst en de Japanse Tagaki, waarbij de laatste de titel wist te behalen en dat voor de eerste keer in de geschiedenis voor Japan. Wüst leek er meer dan anders vrede mee te hebben oftewel een meer dan verdiende overwinning voor de Japanse. Technisch directeur van Japan Johan de Wit zal zich voortaan, als een soort van Anton Geesink, niet  meer ongestoord in de straten aldaar kunnen vertonen.

Nog meer nostalgie was de afgelopen dagen te beleven in Zuid Korea toen bleek dat onze snowboardster Bibian Mentel haar vorige Para- Olympische titel wist te prolongeren. En dat na voor de negende keer met kanker geconfronteerd te zijn geweest. Ondertussen zijn er al meerdere medailles gewonnen door Team.nl.

Onze topteams moesten wat wennen na de lange winterstop. De heren wonnen de bekerwedstrijd van Klein Zwitserland met 1-0 maar dat ging niet makkelijk. Vrijdagavond moesten de dames aantreden tegen Kampong en ook dat liep niet helemaal zoals gewenst. Een gelijkspel was het resultaat en daarmee werden de dames op scherp gezet voor de uitwedstrijd tegen Oranje Rood. Ze hadden er blijkbaar zin in want de 3-0 overwinning werd keurig binnengehaald met mooie velddoelpunten. Ook Joosje Burg had hier een aandeel in en dat was natuurlijk lekker na al dat blessureleed.

De mannen moesten het net afleggen tegen Oranje Rood . Dit zat niet zozeer in het verschil in spelniveau maar in de corner van Van der Weerden, die hen fataal werd. Er werd  uiteindelijk met 2-1 verloren en de 2 tegendoelpunten waren dan ook echt snoeiharde strafcorners.

De scheidsrechters waren voor mij persoonlijk zeer acceptabel en zij vormden geen reden om met pistool het veld op te lopen, zoals dit in Griekenland het geval was. Kleinigheidje hou je altijd.

Verder kunnen we u melden dat HCDB er weer 3 internationals bij heeft en dat in bijzondere leeftijdsklassen. Kerels die technisch nog veel bagage in huis hebben of al hun leeftijdgenoten er drie keer uitlopen omdat ze nog zo fit zijn. Joost van den Berge en Loek Willems zijn geselecteerd voor het Nederlands team 70+ en Jacques van der Miessen voor het 75+ team. Volgens deze laatste z’n eigen zeggen is Ruud van Nistelrooij zijn grote voorbeeld. Hij heeft uitgebreid het positiespel van hem bekeken en geleerd dat je als centrumspits veel moet bewegen, vooral zonder bal. En zo zien we maar dat hockeyers ook nog van voetbal iets op kunnen steken.

Mannen, succes met jullie Europese kampioenschappen half juni in Barcelona.

Al met al was het een bijzonder en mooi sportweekend met veel emoties op meerdere fronten en om meerdere redenen. Alleen ‘Pistolen Paultje’ in Griekenland zal als voorzitter het veld wel moeten ruimen, ook daar zal naar opvolging gezocht moeten worden De witte rook voor onze vereniging is al onderweg in haar tocht door de schoorsteen zoekend naar de buitenlucht…..Eind deze week zal ze te zien zijn en dan zal aan u de naam worden onthuld.

Ik moet alleen nog even checken of er toevallig nog stage in Griekenland is gelopen.


Mieke van den Akker-Lathouwer

voorzitter